3 czerwca 2013

Zupa cebulowa

Przepis wrzucam na specjalne zamówienie :). Jest to moja ukochana zupa, bo nie trzeba mieć w domu nic specjalnego, łatwo i szybko się ją gotuje, a efekt spektakularny. Wygląda apetycznie i oryginalnie, więc świetnie nadaje się na "proszony" obiad. Przepis znalazłam wiele lat temu w pożyczonej książce kucharskiej, przetłumaczonej z jakiegoś obcego języka na nasz.



Składniki na około 8 porcji: 
 
2 szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki,
3 łyżki masła,
1/4 szklanki mąki,
5 szklanek wywaru wołowego lub innego, naturalnego lub z kostki rosołowej,
sól i pieprz do smaku
kilka kromek chleba, najlepiej kwadratowe lub kromki bagietki,
ser tarkowany/ może być mieszanka różnych serów/.

Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i na małym ogniu smażyć, mieszając, około 20 minut, aż się zrumieni. Oprószyć cebulę mąką i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wywar wołowy lub inny, sól, pieprz i gotować wszystko na małym ogniu około 20 minut.

Kromki chlebka podpiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku, żeby były chrupiące.

Zupę nalać do miseczek, a na wierzchu delikatnie położyć kromkę chlebka i posypać serem żółtym. Jeśli mamy miseczki odpowiednie do zapiekania w piekarniku, to wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i trzymać, aż ser się roztopi. Jeśli nie posiadamy takich miseczek, wstawić do kuchenki mikrofalowej; podgrzewać, aż ser się rozpuści. Miseczki są bardzo gorące, trzeba uważać, ale podawać od razu, by chleb zbytnio nie rozmiękł. Ja ostatnio preferuję podgrzewanie w mikrofali, bo tak jest szybciej, a efekt taki sam.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz