20 lutego 2013

Domowe lody


Jeśli zawsze chcieliście zrobić własne, domowe i zdrowe lody, to ten przepis jest dla Was. Są proste, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Zrobiłam je "na patyku", ale myślę, ze można również wlać je do pojemnika i podawać w gałkach lub wyjadać łyżeczką prosto z pudełka :). Świetne dla dzieci. Przepis znalazłam na stronie http://chocolateandzucchini.com, ale dodałam zwykłe mleko, by obniżyć kaloryczność.




Składniki:

3 czubate łyżki czekolady w słoiku typu Nutella
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, najlepiej blenderem, żeby czekolada ładnie się rozpuściła. Przelać do pojemniczków na lody. Ja użyłam specjalnych króliczków na lody "na patyku". 
 


Wyszły mi cztery sztuki. Można podwoić składniki i zrobić więcej lodów, wlać je do dużych pudelek, które nadają się do zamrażania. Zamrażają się dość długo, najlepiej zostawić je na kilka godzin, na noc. 

Ilość czekolady można zmienić, moje były mocno czekoladowe.

Smacznego!


14 lutego 2013

Muffiny orzechowe z czekoladą i żelkami


Te pyszne babeczki zrobiłam w Dzień Zakochanych, ale z tym świętem łączy je jedynie to, że robiłam je z sercem. Przepis zaczerpnęłam z książki Helgi Lederer pt. Muffinki, ale zmodyfikowałam go znacznie.




Składniki na około 16 muffinek:

150 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów/ gotowe do kupienia w sklepach
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
2 jajka
120 g cukru
150 g miękkiego masła
4 cl amaretto / 40 g mierzone na wadze
50 g kropelek czekoladowych do zapiekania / wiórków czekoladowych /
50 g żelki do zapiekania / moja inwencja, można bez nich/
polewa czekoladowa / kuwertura
posypki, ozdoby cukiernicze

 Przygotowanie:

Wymieszać w misce mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać amaretto. Stopniowo dodawać miękkie masło. Następnie masę jajeczną dodać do mieszanki suchych składników i zamieszać. Wrzucić kropelki czekoladowe i żelki. Wymieszać.
Napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ( z termoobiegiem) około 20-25 minut.
Po upieczeniu polać muffiny czekoladową polewą i ozdobić dowolnie.
Smacznego!




11 lutego 2013

Walentynki tuż, tuż...

Oto, co stworzyłam dzisiaj, biżuteria iście Walentynkowa.

Bransoletka pleciona ze sznurka
Bransoletka z sardonyksu, agatów i pereł rzecznych
Kolczyki z posrebrzanego drutu
Naszyjnik ze szklanych kul
 Bransoletka z białego korala i jaspisu cesarskiego
Bransoletka pleciona ze sznurka

3 lutego 2013

Kumihimo

To moje wczorajsze dzieło, bransoletka wykonana japońską techniką Kumihimo. Można zakupić gotowy dysk, można też wykonać go sobie z tektury. Ja zaczynałam na tekturze, ale piankowy dysk jest dużo lepszy i trwalszy. Pleść można z różnych nitek, muliny, kordonka, ja tym razem użyłam stalowych nitek.

Są różne kombinacje ustawienia nitek, w zależności od tego, jaki wzór chcemy uzyskać. Potem przeplata się sznurki ze sobą:


Pośrodku jest otwór, w który "wchodzi" ciągle wydłużająca się nasza plecionka. Od dołu wygląda to tak:





Po uzyskaniu wystarczającej długości kończymy wyplatanie. Potem tylko końcówki, zapięcie, można też zostawić dłuższe troczki, związać nitki, żeby się nie rozplątały i po prostu wiązać na ręce. I jest bransoletka.



Pojedyncze niteczki stalowe są mięciutkie, ale w plecionce razem stały się sztywne, przez co można fajnie formować bransoletkę. Plecionki z muliny też są dość sztywne i ładne. No i mulina ma setki kolorów. Następnym razem zaprezentuję taką z muliny. Można wyplatać sobie też naszyjniki, breloczki, sznurówki itp.


2 lutego 2013

Paryż

Dzisiejszej nocy przedstawię zdjęcia z Paryża, mojego ukochanego miasta, zdjęcia z najpiękniejszych lub najciekawszych miejsc, które widziałam. Paryż moimi oczami.

To Montmartre, dzielnica Paryża, położona na wzgórzu o tej samej nazwie. Według mnie, najpiękniejsze miejsce w Paryżu:


A to galeria poświęcona twórczości Salvadora Dali na Montmartrze:


 Oczywiście, wieża Eiffla /ostatnie zdjęcie z okien hotelu nocą/:




A tak spędzają czas Paryżanie na Polach Marsowych wokół wieży Eiffla, jedząc, pijąc wino, piwo. Nie ma zakazu picia alkoholu, a wokół poustawiane są specjalne pojemniki na puste butelki:


Sekwana:


Luwr:





W Paryżu uchwycone:




Na tym kończę tę wycieczkę, może innym razem wstawię inne zdjęcia z Paryża, bo trochę jeszcze ich mam.  

1 lutego 2013

Bransoletki

Od dłuższego czasu mam bzika na punkcie bransoletek. Robię je techniką Kumihimo, plotę rożne wariacje na temat Shamballi, ciągle testuję nowe wzory. Bardzo podobają mi się bransoletki z glam-rockowym zacięciem. Kilka modeli powędrowało jako prezenty świąteczne, a oto, co zostało:






Pierwsze dwa zdjęcia to różne sposoby wplatania koralików do Shamballi.  Dwa ostatnie wzory podpatrzyłam na stronie sklepu Pasart.